maandag 3 juni 2013

Mijn memoriequilt

Hiervoor zijn weer een aantal blokjes gemaakt. Wat kun je toch lekker tevreden zijn wanneer je die kleine appliceersteekjes zo neer prikt. In mijn gedachten ga ik dan weer terug naar mijn jeugd en voel me dan zo dankbaar dat ik zulke lieve grootouder had...het contact met de andere kant grootmoeder was beduidend koeler. Jammer blijf ik dat vinden, maar het was niet anders. Waarschijnlijk daardoor merkte ik al heel jong dat verschil. Maar genoeg daarover....
Mijn grootvader was een geweldige schutter. Samen met zijn pijl en boog won hij vele prijzen in zijn dorp. Zo werd hij verscheidene keren Koning-schutter aan de hoge wip( het doel is om in de roos te schieten die hoog op een toren/paal staat te raken(meen ik)en werd zelfs nog eens keizers-schutter. De laatste verdiende je als je 3 jaar achter elkaar dit won. En deze foto hieronder
 is daarvan het bewijs. Dat lieve opaatje.... die dat aan al zijn 6 kleinkinderen poogde te leren.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat die pijl en boog niet mogen ontbreken in deze quilt vol herinneringen... en dus wordt er weer getekend
dat wordt dus het volgende blokje voor te maken...
 Maar buiten dat werd er op meer dingen geschoten. Het besef daarvan kwam later...Zo waren er zo nu en dan kleine konijntjes waarmee we heerlijk konden kroelen. En soms waren ze weer weg..
 Het verhaal vulden we dan zelf in...ze waren eens ontsnapt of ook aan het logeren...
En dat terwijl we ze inmiddels gewoon hadden verorbert tijdens het eten van kurnijn zoals ze daar in het dialect worden genoemd. En gek genoeg legden we nooit een link... Zo ontdekten we ook eens 3 gestroopte konijntjes hangende in opa's schuurtje. Mijn zus bedacht vertelde ons dat de konijntjes het gewoon ook warm hadden, net als ons en ze hun jasje hadden uitgedaan...geweldig toch die kinder logica
Ook de haas werd soms het haasje...het moge duidelijk zijn dat we al jong vele varianten van vlees eten werden aangeleerd. En alles wat oma kookte smaakte heerlijk...die liefde voor koken heb ik vast van haar! Helaas mag er hier geen konijn meer in huis komen, DD is geen makkelijke eter en heeft een Nijntje als favoriete kroel. En dat maakt het een heel stuk lastiger...
Wanneer we in de zomer daar logeerden en het weer was goed, mochten we in bad. Nee, niet in zo'n bad dat we tegenwoordig in deze tijd kennen, maar in zo'n mooi zinken exemplaar.
Onder de kersenboom, op den bleek, werd deze dan neer gezet en mochten we wat warme en koude emmers water heen en weer brengen....om vervolgens lekker in de tuin te kunnen spetteren. En wel om de beurt in hetzelfde badje...Niks geen schoon water...gewoon om de beurt!
 In die tijd begonnen de kersen te rijpen, of hadden we ze soms al eens geplukt. En wie dan niet onze kersjes mochten opeten waren de merels. Opa gooide/schoot dan grote netten over de 3 kersenbomen om de vruchten te beschermen. Natuurlijk gebeurden het wel eens dat er zo'n vogel verstrikt kwam te zitten in die netten...en wat waren dat toch lekkere kersen. Kilo's werkten we al klimmend en klauterden weg. Pitten spuugden we zover mogelijk weg. En eenmaal misselijk gegeten plukten we de rest terwijl onze grootouders onze pluk verzamelden in groten hoge emmers.
 En zo af en toe wordt er al gespeeld met de lapjes die klaar zijn. Hoe zal ik ze eens gaan leggen...met of zonder een eenvoudig blok?
 Ondertussen werk ik weer verder...fijne dag allemaal!

16 opmerkingen:

Annelies zei

Ik ben helemaal weg van deze quilt. Echt super.

AnitaS zei

Prachtig zo'n heel persoonlijke quilt. De verhalen erbij maakt hem natuurlijk extra mooi.

Yvonne zei

Wat een geweldig verhaal Miranda, prachtige jeugdherinneringen. Wat leuk dat je die allemaal in je quilt verwerkt! Het wordt echt prachtig, met rand/blok, vind ik 'm nog mooier, komen de blokken nog mooier uit.

Anoniem zei

Dat wordt een hele mooie! Ik kom het zo in het echt bewonderen

Johanna Faber zei

dat zal een schitterend quilt worden, succes
Fijne week groetjes Joke

Conny's-blog zei

Wat een verhalen bij deze quilt, prachtig al die herinneringen...............liefs.Conny

Chris zei

Wat een heerlijke herinneringen Miranda. Dat is toch enig om dan blokjes te verzinnen en terug te denken aan al die kostbare dingen. Dit wordt echt een quilt als erfstuk!!

KijkDaarIs zei

ach wat is dit leuk!!!
al die blokjes met herinneringen....
ook leuk dat we mee mogen lezen!!!

Judith zei

Wat een heerlijk verhaal, het blijft bijzonder. Mooie blokken heb je erbij getekend zeg! Ga je er ook nog effen blokken bij doen? of iets met een patroon? Of alleen maar geappliceerde blokken? Het is een pracht!

Guusje, zei

Wat een mooie verhalen, erg mooi om deze herinneringen in een quilt te verwerken. Hij wordt prachtig.

Sis Voorn zei

Wat een leuke blokjes...
Teken jij dus alles zelf ??? Knap hoor !
Bij mij zou je nog geen paard van een konijn kunnen onderscheiden ;-)

Saskia Smit zei

Het is zo leuk om alle verhaaltjes bij je blokjes te lezen.

Rennie zei

Oh Miranda wat een geweldig verhaal. Het doet me denken aan mijn schoonpa. Ik zal er eens over bloggen. Bedankt voor het delen. Wat anders je vraag over hulp bij het blokje voor mijn bonsaiquilt ooit. Ik heb gezocht naar je e-mailadres. Please mail mij even rdjonge@ziggo.nl. Geniet van het mooie weer!

Wilma Kuin zei

Wat een geweldige quilt wordt dit toch!!

Marga (MarPie) zei

Heerlijk deze quilt in wording, zou er alleen sashings tussen doen en gewoon verder gaan. Ideetje want deze quilt moet natuurlijk jou lang overleven en de verhaaltjes door vertellen aan je " nazaten" . Waarom bijvoorbeeld niet een groot laken of ongebleekte katoen als achterkant ne daar al deze verhaaltjes opschrijven. Voorkant de blokjes achterkant de verhaaltjes die erbij horen. Het is maar een idee!

Groetjes,
Marga

Mario Baert zei

Kleine toevoeging, Het pijl en boog schieten was op een liggende wip met allemaal pluimpjes op een blokje erop. Als je dat blokje raakte vloog de pluim er mee af. Zie hier: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schieten_op_de_liggende_wip.JPG
Mijn pa heeft nog een tijdje op een staande wip geschoten in Terneuzen. Zelfde idee maar dan recht omhoog ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Staande_wip ). Heb ik nog een tijdje (met helm op) pijlen geraapt, want die kwamen soms een eind uit de buurt terecht in de omringende bosjes. Mooi extra zakgeld mee verdiend!