donderdag 18 april 2013

Memories quilt

Het Hollandse folklore molentje (blokje # 3)...dat zo'n kleine 50 cm groot was denk ik, stond op de tv en was haar radio, zoals ze dat zelf noemde. Haar enige broer met zijn vrouw waren na hun huwelijk geëmigreerd naar Canada...en ooit had hij er voor zichzelf en haar deze muziekdoos meegenomen. Het liedje dat het speelde...heel origineel hihi, daar bij die molen.En telkens als het speelde dacht ze met weemoed aan haar broer met zijn gezin in het verre Canada...Slechts een keer hebben ze de trip naar de andere kant van de oceaan mogen maken, ergens in de zestiger jaren. Een reisje waar ze jaren lang op moest teren...en waar ze graag over het gezin met de vele kinderen kon vertellen. "Lee.. shut the door" kwam ook regematig ter sprake. En ik luisterde maar al te graag naar deze verhalen. Oma kon goed vertellen, tot in detail, over hoe lekker de koffie met "lekkere melk en suiker" dan wel niet smaakte...voor mijn gevoel zag ik dan het filmpje. Maar ook sprak ze over het verdriet dat het haar, haar broer en haar ouders hadden gedaan.Voor mij inmiddels kan ik me erg goed in die rol verplaatsen en destijds ging alle contact via AIRMAIL. Soms met maanden geen bericht en zo nu  en dan kwamen er kleine fotootjes mee. Die werden gekoesterd en bekust...en hielden zo de familie bij elkaar.  Ook herinner ik me ooit nog het bezoek van een van hun kinderen ,uncle George, een vreemde man, die alleen Amerikaans sprak, maar toch zo vertrouwd aanvoelde. En dat hij een Vlaams kinderliedje in de Koewachts(e) taal dialect zong, dat oma toen ik klein was ook voor mij had gezongen... Dat was vreemd om te ervaren, vooral omdat hij had geen idee had waarover hij zong...Gelukkig praten we toen met handen en voeten, dat tezamen met het kleine beetje Engels dat ik al had geleerd met behulp van mijn ouders.

12 opmerkingen:

Yvonne zei

Wat een mooie jeugdherinneringen!

Ellie zei

Mooi blokje. Ja, wat was het verschrikkelijk als iemand in de familie ging emigreren. Wat heerlijk dat er nu internet etc. is
Groetjes, Ellie

Ageeth Dorsman zei

Wat een mooi molen-blokje heb je ge-
maakt, maar het verhaal erachter is
nog mooier en erg ontroerend! Echt een
herinneringsblok om te koesteren daar-
door.
Groetjes van Ageeth

AnitaS zei

Het is een mooi blok. Vooral met die herinneringen die je zo mooi verwoord.

Chris zei

Ja, je hebt zelf ook de ervaring wat het is als familie ver weg is. Enig Miranda, die herinnering aan het vertellen van je oma. Ik ga van elk blokje van deze quilt meegenieten!

Guusje, zei

Wat een mooi blok met een heel bijzonder verhaal erachter.

KijkDaarIs zei

Dit is wel een heel leuk blokje!!
Leuke kleuren..en een mooi verhaal..
Je maakt ereen bijzonderequilt van...schrijf je het ook in een boekje....?? zodat later iedereen de betekenis van je quilt weet???
Fijne dag

Lida zei

Wat een prachtige herinneringen haal je hier op en wat zal het moeilijk zijn geweest voor jouw Oma, maar dit molentje brengt bij jou alles terug, jij vertelt het aan jouw kinderen en zo leven de mensen en de herinneringen aan hen voort!
Fijne dag, knuffel
Lida

Anoniem zei

Schattig molentje, en ja, die verhalen ken ik ook, mijn ouders lieten ook iedereen achter om te emigreren naar Australie, en toen we allemaal weer in NL woonden, trouwde mijn zus met een Australier, en woont ze daar nu al meer dan 30 jaar!

Saskia Smit zei

En een heel mooi blokje.

Lupineke zei

Wat een ontroerend verhaal.. om even stil van te worden! Dank je wel dat je dit met ons wilde delen!! Ik zie het helemaal voor me, die Amerikaanse man die dat Koewachtse liedje zingt..
groetjes!!

Johanna Faber zei

Dank je dat je dit met ons deelt

Mooi blokje
Fijn weekeinden groetjes Joke

Ps ga je naar Veldhoven!