zaterdag 18 juni 2011

Open dagen Mozaiekschool in Wilrijk 18&19 juni

Vanmorgen ben ik samen met mijn DH richting Antwerpen gereden om mijn "oude" school te bezoeken en me terug in te laten schrijven voor mijn vervolg aan de 5 jarige opleiding Mozaiek in de Hogere Graad. Het weerzien met mijn "oude" Maistro Gino Tondat was fijn...en ook hij was verheugd dat ik mijn opleiding wilde vervolgen. Er werden mooie marmer werken gemaakt en geshowd. Allen werkstukken zijn trouwens gemaakt door leerlingen.... en alle marmer wordt gekapt met een speciale hamer (die zeker 1 kilo weegt) en kapblok. En ook dit vergt vele, vele uren alvoor zo een werkstuk af is.
Even een detail van dit in de moderne techniek ...
De repro- mozaiek van deze zigeunerin werd pas zo een 5 jaar geleden opgegraven in Turkey
De repro van hieronder (in het hexagonnetje) komt oorspronkelijk uit Afrika , het orgineel stamde uit de Romeinse tijd
 
En wat dacht je van deze inleg....in een mozaiektegel werd een vis vorm uitgekapt om er vervolgens deze in te leggen...eenmaal klaar werd de boel gelijk geschuurd en gepolijst.
 
Een opdracht om een positief en negatief te maken in het zwart/ wit.
 
 De mozaiek van hieronder is een van de eerste opdrachten van de opleiding. Vooraf leer je in de tekenlessen dit soort mozieken te tekenen ... en kies je er later een uit om te maken.

 
De volgende is een modern werksuk, gemaakt van Byzantijns glas tesamen met wat zwart marmer, die al eeuwenlang alleen in Venetie gemaakt wordt. Recepten voor het glas gaan alleen van vader op zoon en bij tijden van oorlog worden deze families verstopt voor de vijand,
 Zoals jullie zien is wederom het hexagonvormpje erg geliefd...ook bij de mozaiekmakers...en dus al een eeuwenoude vorm. Dit werkstuk lag op zijn kop, andaar dat het er wat vreemd uitziet.
 In de tweede jaars is een zwart wit een verplicht werkstuk....en wat zijn er mooie dingen te zien.
Ik heb ervan genoten en mocht er iemand zin hebben...je kun nog gaan kijken en je inschrijven voor slechts 205 euro per schooljaar. Leerlingen zijn trouwens zowel Nederlanders als Belgen en komen van heiden en ver om deze unieke opleiding te volgen.

19 opmerkingen:

katrien zei

Prachtige mozaiekwerken.

marijke zei

Heb al je blogs bekeken veel gebeurd in een jaar, wat een prachtige mozaiken! Hoop er van jouw hand nog vele mooie te mogen zien!
fijn weekend,
groetjes Marijke

Judith zei

Hoi Miranda,
Leuk zo'n opleiding. Ik vindt het trouwens lief dat je zo aan mij denkt dat je mijn naam gebruikt, maar het is romeinse tijd met een korte ei.

Shirley zei

Terug naar de oude liefde, wat een mooie werkstukken laat je zien. Wel oppassen met je arm he, niet gelijk die loeizware hamer oppakken he, eerst spierballen kweken bij de fitnes!

Joyce zei

Jeetje Miranda wat leuk/mooi!!
Goed van je dat je dit weer gaat doen......lekker je hart volgen.

Francien zei

Ze zijn prachtig Miranda!!je weet ik heb ook een zwak voor... mozaieken en af en toe tussen het patchen door maak ik een kleintje...die van Keith Richards van de RS is wel heel goed gelukt!!maar ze zijn eigenlijk allemaal schitterend...bedankt voor de foto`s...groetjes en een fijne Zondag ...Francien.

Guusje, zei

Wat een prachtstukken zijn dit en wat goed dat je dit weer gaat oppakken. Ik wens je er alvast heel veel plezier bij.

ria vogelzang zei

Wat prachtig, Miranda!!
Goed dat je die opleiding toch gaat afmaken! We gaan zeker nog meer van je zien!(graag zelfs.... ;) ...!)
Heel veel plezier en succes!
Liefs, Ria.

inge zei

veel plezier in je opleiding!

Yvonne aka sommeke zei

Hé, goed dat je de mozaiëk-opleiding gaat afmaken. Ik vind het erg mooi maar ga me niet opgeven. Geniet wel mee van jouw werkstukken!

Cisca zei

Wat een prachtige werkstukken laat je zien, Miranda! Dat eerste portret... ik denk dat het één van de Rolling Stones is (en anders lijkt hij er op), wat een geduld om al die steentjes op de goede plaats te krijgen. En wat een zwaar werk, maar wel leuk, dat je dat weer gaat doen, ik ben benieuwd naar wat je allemaal gaat maken.
Groetjes, Cisca

Hilde zei

We zullen dus in de toekomst nog veel moois van je te zien krijgen. Ik wist niet eens dat daar een opleiding voor bestond. Dapper dat je de draad weer opneemt!
Groetjes

Gert zei

Super zeg! Past inderdaad mooi bij het boek wat ik laatst gekocht heb. Leuk dat je je opleiding gaat vervolgen: we krijgen vast je werkstukken wel te zien?

Simone zei

Gefeliciteerd! Je bent de winnaar van mijn Give-Away! Neem je even contact met me op?

Johanna Zweden zei

Wat schitterend, en ik wens je veel plezier met de opleiding we zullen veel moois tegemoet kunnen zien. Ik kijk er naar uit
Groetjes Joke

Daniëlle zei

Dat ziet er mooi uit joh! Bedankt voor de foto's! Je Sint quilt wordt ook een plaatje! Mooie avond, liefs, Daniëlle

Yvonne zei

Wat een prachtige stukken worden er op de opleiding gemaakt. Keith Richard is mijn favoriet, echt prachtig. Leuk dat je de opleiding gaat vervolgen en veel succes.
Groetjes Yvonne

Jantine zei

Wat is dat precies voor opleiding? Klinkt erg interessant, vertel eens wat meer!

Anoniem zei

Ik heb genoten van je mozaïekfoto's. En zo'n opleiding... dat zou ook echt iets voor mij zijn.