woensdag 26 januari 2011

Hoe werk je nu eigenlijk met wolletjes....

Is een vraag die ik kreeg via de mail van Quilting Jeannet. Allereerst was ik ze niet van tevoren uit...vaak zijn ze al gekookt en dus is de krimp er wel uit. Dan neem je die patroontjes eerst uit het patroon op freezerpapier overgenomen en uitgeknipt. Deze strijk je op je wol en wordt zonder zoom uitgeknipt! Vervolgens leg je ze op hun plekje vast met een zeer klein metalen speldje. Hier een stukje uit het patroon van Blackbird design uit het boek Home Sweet Home.
Het voordeel is dat hier je borduurdraad bijna nooit blijft haperen in de spelden. Eventueel met Steam-2-Seam Lite voor de grotere delen....maar ik heb dit niet gedaan met de kleinere deeltjes overgens. Stiksteek of dekensteek voor de boel vast te naaien en als je op het einde van de dag Fray Check(bij Dorry te koop) wat een soort nagellakachtig goedje is dat je langs de randen strijkt, kan dit een nachtje drogen! Doe je het eerst, wordt de rand hard en lastiger om te bewerken.  
 En om je een idee te geven hoe klein die kleine speldjes zijn......
Na aanleiding van dit hoofdstukje, krijg ik van Nelleke ook weer vragen over waar ik mijn patronen haal. In mijn eerder blogs heb ik al hierover geschreven. Nu weet ik dat ze ook in Zuthpen bij Petra Prins , bij Dorry  in Tilburg en bij The Sampler in Haarlem wol verkopen. Tevens hebben zij wolpatronen en boeken te koop.
Maar ook gebruik in wol die ik verzameld had in de States, toen ik daar nog woonde. Maar ook wollen stoffen uit de stoffenwinkel doen bij mij mee. Vilt doet overgens bij mij niet mee, deze kan niet goed tegen wassen. Mocht er nog iemand een ander adres weten geef maar door....zet ik ze erbij!

15 opmerkingen:

Lida zei

Dat ziet er zo eenvoudig uit zoals jij het laat zien, maar ik denk dat het toch wel even een handigheidje wordt om er goed mee te leren werken, ik bedoel dus zoals jij! Leuk tafereeltje laat je zien! Fijne dag,
Lida

quilting Jeannet zei

Bedankt voor je duidelijke uitleg Miranda, ik las bij de beschrijving van de wolletjesquilt dat je de FC eerst op de randen van de wolletjes moest smeren en laten drogen, maar wat jij doet klinkt veel logischer. Ik ga het eens proberen.

groetjes, Jeannet

Quiltendewilma zei

Wat een mooie uitleg!! Leuke afbeelding laat je zien...

katrien zei

Bedankt voor de uitleg ,en wat een ieniemini speldjes.

ria vogelzang zei

Wat een schattig eendje! Dank voor je uitleg. Ik ga het ook eens proberen.
Groetjes!

Judith zei

Schitterende uitleg en het ziet er erg makkelijk uit, maar op het quiltweekend heb ik de hele kleine stukjes gezien. Heb je voor een datum gemaild

Nelleke zei

Hallo Miranda was een beetje bang om dit hier te lezen want volgens mij zit er nu een verslaving bij te komen en dat zijn de wolletjes,ik was er steeds weg van als ik weer iets bij je zag maar wist ook niet hoe en wat.Nu nog een vraag aan jou waar kan ik een leuk patroon van een quilt bestellen dan ga ik het toch proberen.En zijn dit gewone lapjes wol die in een quiltwinkel te koop zijn?Wat een vragen maar eigenlijk staat er vrij weinig van werken met wolletjes ergens te lezen.Dus ben ik al blij met je uitleg.Groetjes Nelleke

Hilde zei

Mooi plaatje en prima uitleg.
Groetjes

Guusje, zei

Dank je voor de uitleg over de wolletjes. Wat is het trouwens een leuke gans die je aan het maken bent.

Chris zei

Leuk om dit te lezen. Ik had nooit gehoord van dat Fray Check. Kan je dat ook voor applicaties van 'gewone' stofjes gebruiken?

quiltlodge gerda zei

Hee, dat lijkt me ook heel leuk om te doen! Fijn, dat je even uitlegt hoe het werkt. Ik vraag me net als Chris af wat dat Fray Check precies is. Groetjes

Miranda zei

Nog even over Fray Check: dit is een soort nagellak die je over de randjes van wol, flannel en katoen kunt doen om de uiteinden als het ware vast te kleven aan elkaar, zonder dat je stof gaat rafelen. Alleen bij flannel en katoen doe je het alvoorns je gaat naaien en bij wol pas nadat het werkje vast zit! Denk wel aan het laten drogen...

Marieke zei

Goede tip van de fray check om die bij wol pas achteraf te gebruiken. Thanx! Enne: het ziet er mooi uit. Leuk die wolletjes. Ik vind dat het eindproduct zoveel aaibaarder maken (en dat is best wel knap, met al een hoge aaibaarheidsfactor).

Francien zei

Ik krijg ook weer zin in appliceren Miranda..misschien nu wel eens met wolletjes...heb ik nog nooit gedaan...altijd met wolvilt....fijne uitleg zo en prachtwolletjes....de speldjes heb ik al...die gans is wel heel geinig....groetjes Francien,.

Cisca zei

Leuk, die uitleg. Toen ik de wolletjes voor het eerst zag dacht ik: "Erg leuk, maar ik begin er niet aan". Maar het vervelende is, hoe meer je het ziet, hoe meer het je gaat aantrekken. Dus wie weet, begin ik er ook nog eens aan. Want het doet wel heel warm aan.
En nu eerst eens dat patroon in Home Sweet Home op gaan zoeken, want daar ben ik toch wel nieuwsgierig naar.
Groetjes, Cisca